Skolgrupper

Är ni två eller flera elever som vill engagera er tillsammans för en tryggare skola? Då finns här lite tips på vad ni som skolgrupp kan göra.

1.) Starta ett konto på sociala medier

Ett sätt att lyfta det som känns orättvist eller osynliggjort på skolan är att starta ett konto på sociala medier som till exempel ett instagramkonto eller twitterkonto. Då kan ni skapa er en egen röst och sprida kontot bland övriga elever på skolan. Använd gärna #tryggskola.

2.) Starta en namninsamling

Behöver något förändras på skolan? Starta en namninsamling för att visa skolpersonal och rektorer att det är flera elever som vill ha en förändring.

3.) Granska likabehandlingsplanen

Elever ska vara med och i arbetet med att ta fram likabehandlingsplanen som är till för elevers trygghet på skolan. Använd materialet ”Show me the plan – granska skolans likabehandlingsplan”, som är framtaget av Ungdom mot rasism. Här finns bra tips på hur ni granskar skolans likabehandlingsplanen. Hör av er till oss så skickar vi ett exepmplar av Show me the plan.

4.) Filmkväll

Se en film och diskutera den tillsammans och inspireras. Välj om ni vill se den bara med skolgruppen eller bjuda in fler elever.

5.) Pridefestival

Ordna en Pridefestival på skolan. Då har ni möjlighet att synas och lyfta de frågor ni tycker är viktiga.

6.)Fika

Träffas en gång i veckan för att fika tillsammans och dela erfarenheter med varandra om hur det är att vara elev på er skola. Ur delade erfarenheter kommer styrka och idéer.

7.) Samla in erfarenheter

Det kan handla om något en varit med om på skolan där en känt sig otrygg eller utsatt, bilder ur skolböcker som en tycker är problematiska eller bilder på skolmiljön som är begränsande för att nämna några exempel. Tänk på att det är viktigt att kunna höra av sig anonymt och vara försiktiga med att elever inte blir uthängda på sociala medier. Det ni fått in kan ni sedan lämna över till rektorn eller någon annan vuxen på skolan för att be dem ta sitt ansvar i att åtgärda de situationer som gör att elever känner sig otrygga eller blir utsatta på skolan.

8.) Starta en skolblogg/tidning

Vad händer på skolan? Starta en skoltidning/blogg som då och då ger ut nya artiklar och texter om vad som händer på skolan med fokus på hbtq, antirasism och genus.

9. Bjud in en förebild

Finns det någon som ni tycker gör ett grymt antirasistiskt arbete?Bjud in till en föreläsning eller samtal som inspiration för ert fortsatta arbete för en tryggare skola.

10.)Vad behöver göras på er skola?

Det här är några få tips på vad ni som skolgrupp kan göra. Självklart får ni som skolgrupp komma på egna idéer om hur ni vill organisera er. Dela gärna med er av era idéer så att andra skolgrupper kan få ta del av dem.

ill_alla_startsida